Четвер, 28.03.2024, 22:51
Головна
Реєстрація
Вхід
Вітаємо Вас Гість | RSS
Меню сайту
Міні-чат
200
Головна » 2009 » Липень » 5 » Роздуми про стан культури
Роздуми про стан культури
14:37
Недарма кажуть : «Хочеш знищити армію – не треба з нею воювати, достатньо дати їй поганого генерала, а хочеш знищити націю, не треба ні танків, ні ракет, ні ніякої стрілянини, треба бити далі і глибше. Одна з таких мішеней є душа, або ще перефразувати – культура. Так,культура.Але та культура, яка є результатом думки, яка йде від серця, передається з покоління в покоління, та й просто несе якісь загальнолюдські цінності. На перший погляд все начебто і просто, воно дійсно нібито і просто, але в наших реаліях знову ми застрягли видумуючи наше українське ноу-хау.
  Хочу щоб правильно мене зрозумів читач. Я не плачуся і абсолютно не жаліюся. Мені сорок років, маю вищу освіту, професійний музикант, дипломований культуролог, вважаю себе самодостатньою людиною, яка знає що хоче і мабуть знає як цього досягати. Не раз чув про так званий Івано-Франківський феномен, як в літературі, так і в мистецтві взагалі. Це дійсно так і має логічне пояснення, але те що відбувається останнім часом у нас в державі має продовження і це також логічно) в нас в області. Хтось запитає, а що саме відбувається? В тім то і річ, що нічого. Тобто мовчання, нічогонероблення є найгіршою проблемою а ще підміна цінностей і просто підміна понять і вже майже чітко помітні пальчики головного «ляльковода», який діє за відомими всім стандартами. Наприклад призначити гоя на керівну посаду, дати йому медаль, або звання щоб краще керував і намалювати план дій, який вигідний «ляльководові» і фас! Варіант безпрограшний. А ще можна з допомогою мас-медіа просунути ну просто будь-що. Часто читаю або чую на багатьох наших каналах музичні новини про те, як українські етно-панк-ф’южн-грандж-рок гурти часто просто таки рвуть і ставлять на вуха всю Європу. І це мене вводить в стан такого легкого «шлякотрафляння» бо явно чую і бачу тут і підміну понять і нашу меншовартісність і головне знову почерк «ляльковода». Наші сусіди поляки цим також хворіли, але вчасно винайшли вакцину , а може просто зрозуміли, що все нове, це добре забуте старе, що треба любити і обожнювати своїх, так своїх, може навіть на силу любити, а головне вміти відділити пшеницю від полови. Хочу щоб мене правильно зрозуміли. Я дуже добре знаю і ставлюся до молодої генерації рок-музики, хоча не завжди там є місце для самої музики. Але треба завжди залишати місце для експерименту, але є закони жанру, яких треба чітко дотримуватись. Що було б з Моцартом, якщо його твори грали би по румунськи, або по монгольськи? А може просто дехто не чув справжньої рок-музики і не знає звідки вона взялася. До речі в нас були експерименти з етно-роком. Це ті ж «Опришки», «Кобза» але там на першому плані була музика, а не цирк. Англійські групи часто також використовують теми з фольклору. Це ті ж шотландські баллади і кельтські наспіви. Кожен народ додає свого, від цього справа тільки виграє, але все це відбувається в рамках жанру і треба визнати, не ми придумали цей жанр музики, який називають поп-музикою, чи рок-музикою. Цікаво як виглядав би ескімос граючи коломийку, тай ще якось по своєму.
  Ми маємо яскравий приклад підміни понять, думаю цілком свідомо. Останнім часом мусується думка про український етно-рок. До кінця, відверто кажу, не можу зрозуміти що це таке. З одного боку просто чудово. Хлопці у вишиванках в елементах народного строю, інколи використовуючи народні інструменти, головне рідною мовою співають пісні. І це могло б бути прекрасним адже місце для експерименту повинно бути, але зразу виникає питання, а де українські традиційні, якщо хочете класичні рок-гурти, які цікаві в світі? Де українські «бітли», «роллінги», «Бон Джові», де українські Браяни Адамси і Стінги? В сусідній Росії також є свої проблеми, але там є свої метри і вони просто в ранзі «недототорканих». Вони над процесом, з ними радяться міністри, їх запрошують на дні народження президенти і це правильно. Треба визнати. Наші гурти дійсно їздять і в Росію і на захід, але хто з них дав хоча б один концерт в престижному залі? Мандрівки на захід є, але ми там цікаві хіба що як екзотика. Та й росіяни люблять українців як такого собі меншого дурненького клоуна-хохльонка, який їх буде бавити. От тоді його і люблять. От вам і феномен Сердючки. Через це пройшли і наші ВВ. Цікаво як відреагувала би московська публіка і ЗМІ на живий концерт в супроводі симфонічного чи камерного оркестру того ж таки Петриненка в залі «Росія» або в Кремлівському палаці? Думаю вони цього просто б не допустили, хоча б тому, що це буде рівня і конкуренція російським зіркам, а це вже небезпечно, бо є своя ідеологія. Пригадайте як російське телебачення кілька років підряд робило телепроекти, запрошуючи свіових зірок рок-музики і тут же підлашовували своїх, хоча б приспів разом заспівати. І це правильно бо не має комплексу неповновартісності, мовляв ми не гірші.
  Рок-, чи поп-музика у цілому світі, та й у нас є дуже сильним джерелом пропаганди і це розуміють всі, і навіть «ляльководи». Через зірку можна впливати на підсвідомість мас і маніпулювати ними. Але зірка повинна бути справжньою, бо все таки душу купити важко. Простіше кажучи за останній період в культурі нашої країни, та й нашого краю чітко проглядається тенденція викорінювання профі в різних напрямках. Прикладом є усунення від роботи, практично без причини, директора Івано-Франківської філармонії Собко Я.М. Призначення на керівні посади в культурі людей хороших, але сильно не фахових, які з мистецтвом на «ви». Роздавання , або правильніше нівіляція державних нагород і відзнак. Невже не ясно, що це замовлений сценарій дискредитації культури як такої. Українське кіно практично зникло і щось ніяк не відродиться і смішно чути шпильки в бік Поляків чи Росіян, що не так відзняли «Тараса Ьульбу» чи щось інше. А де ж кінець кінців наш фільм, а скільки розмов було. Та й взагалі за скільки років незалежності скільки фільмів? Те саме відбувається і з музикою. Начеб то і фестивалів купа і конкурсів і балаканини на всіх рівнях а з року в рік нових імен немає. А святе місце пустим не буває і «ляльководи» про це добре знають. І місце це займають або гої, або з низбкою майстерністю, або просто випадкові люди в музиці. Хочу сказати як музикант. Рок-музика в цілому світі і в нас також базується на основних стовпах. Це мелодія, гармонія, тексти пісень, інтонація і вміння грати, чи співати. Дотримання цих правил є необхідним.
  Добре було б знати нашим чиновникам від культури трохи історії і почалася вона не в двохтисячних роках, а значно раніше. І творення історії поп-, чи рок-музики мало місце і у нас, в нашому місті. В свій час «Беркут» (це такий гурт був) переміг на конкурсі в Ялті, був визнаний кращим в Союзі. До речі на тому конкурсі як вокаліст переміг Олександр Сєров. Гарна паралель. Де Сєров, а де «Беркут». І нажаль таких прикладів багато. А ще гірше, що це стає системою. Наші сусіди на заході чи на сході з великою повагою пишуть про «класиків жанру», знімають телепрограми… І знову паралель з нами , чи на належному рівні шанують тих людей, які робили цю музичну історію. Не дивно, що молоді рокери просто не мають з кого брати приклад. Колись радянські чиновники консерваторій також не закінчували, але вони прислуховувались до думки і слова професіоналів. І все таки їм вдавалося відділяти мух від котлет. Просто може пора зрозуміти своє призначення всім: чиновникам грамотно керувати, музикантам грамотно грати і голове по менше обіцяти, а більше робити на користь державі, тобто людям. Банально? Так! Але зараз так треба. «Де, як не в Франківську»- колись казав Тарас Периненко «має бути Майстерня, яка збере докупи якісне, європейське, а головне українське мистецтво, яке буде конкурувати на рівні в світі». А що вийщло насправді? Той таки Петриненко не може дати в Франківську концерт, бо оренда за зал просто захмарна і ради на це немає. А не є це часом причиною, що Франківськ поступово зникає з карти маршруту багатьох артистів, як наших, так і заїжджих. Нікого навіть не цікавить куди зникли музичні проекти, які організовувала «Мистецька майстерня»?Адже вони займали ефірний час ОТБ«Галичина», в зали приходили глядачі. Багато молодих митців принаймні мали можливість десь себе реалізувати. А не пора, дійсно, від слів переходити до діла, і в першу чергу повернутися лицем до проблеми керівництву області та народним депутатам. Зрозумійте врешті, що не тільки на виборах має виступати артист. В нас практично зруйнували вертикаль влади в культурі. Міністр не впливає на ситуацію в регіонах, а начальники обласних управлінь не впливають на районних і т.д. В кожному райцентрі чи невеличкому містечку є Будинок культури, або клуб, або народний дім. Він то є, але давайте чесно скажемо, коли востаннє туди приїжджав якийсь артист, тобто гастролер, який продав квитки і зібрав глядачів на свій концерт. Гастролі як явище у нас просто ліквідоване. А це і є ринок і є єдиною правильною формулою і мірилом популярності. Черга біля каси і кількість поданих CD, а не куплені і призначені самим собі коханим звання. Ну і звичайно не кандидат в депутати під час передвиборної кампанії має визначати кого і коли має слухати слухач. В нас на жаль останнім часом весь шоу-бізнес від виборів до виборів. На мою думку треба позбавлятись ілюзій і спробувати докорінно змінювати ситуацію, не боячись при цьому казати правду, навіть якщо вона болюча і не зовсім приємна.
P.S. Період шарварщини ми пройшли. Ми були є і будемо частиною Європи, так захотів Господь. Цікаво чим відрізняється середньостатистичний європейський рок-гурт, скажімо англійський від бельгійського, чи від шведського, чи від німецького, чи від чеського?Так, хіба що мовою. Яка різниця між симфонічними оркесрами цих країн?Та ніякої, хіба хтось більш професійний, а хтось менш професійний. Закони жанру одні для всіх і не нам їх змінювати.
   


Просмотров: 1482 | Добавил: polus | Рейтинг: 5.0/2 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

| Copyright MyCorp © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz |